10 januari 2023
Kommun & politik

Varje kilowattimme (kWh) räknas – energibesparingsåtgärder ger effekt

En månad har nu gått sedan aktiveringen av FAS 1 av kommunens energibesparingsåtgärder. Resultatet så här långt är en besparing på 6,25%. Alla åtgärder inom FAS 1 är ännu inte genomförda utan även med hjälp av ändrat beteende har verksamheter och medarbetare lyckats göra dessa viktiga besparingar. Nu är det viktigt att hålla i och hålla ut!

stickkontakt

Svenska kraftnät rapporterar att risken för elavbrott har ökat på grund av den fortsatt kraftigt ansträngda energisituationen som Sverige och Europa befinner sig i. Falköpings kommun har vidtagit flera åtgärder som gett goda resultat, det handlar både om beteendeförändring och optimering av sina verksamheter.

Om Svenska kraftnät kan tvingas koppla bort elanvändare under perioder i vinter kan det drabba vem som helst. Falköpings kommun har arbetat effektivt för att optimera sina verksamheter och alla medarbetare har också bidragit till elbesparing genom små beteendeförändringar som gör stor skillnad.

- Vi ser att våra verksamheter har arbetat hårt för att dra sitt strå till stacken, säger Dina Ebbeson, biträdande förvaltningschef. Och det märks tydligt på våra kontor att våra medarbetare är noga med att släcka och stänga ner sin kontorsmiljö när de inte är på plats.

Låt oss hjälpas åt - tillsammans minskar vi risken för elavbrott

Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme. Det spelar lika stor roll vad du gör hemma som vad du bidrar med på jobbet. Energimyndighetens rekommendationer är enkla, men effektiva. Länk till annan webbplats.

Det här kan du göra

 • Använd el vid rätt tid på dygnet
  Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, sent på kvällen och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet. Men som alltid, tänk på brandsäkerheten.
 • Sänk värmen inomhus
  Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.
 • Använd mindre varmvatten
  Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.
 • Stäng av apparater och släck lamporna
  Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
 • Behåll värmen i ditt hus
  En villas värmeförluster kan vara stora. Se över tätningslister i fönster och dörrar. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera, byta fönster eller förbättra ventilationen.
 • Tänk efter vad du använder el till
  Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.