Falköpings kommun i toppskiktet för svensk mat i offentliga kök
Falköpings kommun visar framfötterna när det gäller att prioritera svenskproducerade livsmedel i sina offentliga kök. Enligt den senaste statistiken från Jordbruksverket och MATtanken placerar sig Falköping bland de bästa kommunerna i landet.
– Det här blir en sporre, säger Emma Ottosson, måltidsutvecklare i Falköpings kommun. Jag ser det som ett kvitto på att måltidsavdelningen jobbar på bra, att vi har ett tänk på vad vi serverar och att det håller en hög kvalitet.
Inte långt efter ettan
Falköping är en av sex kommuner i Skaraborg som ligger bland topp 20 i Sverige när det gäller inköp av svenska livsmedel. Skövde tar förstaplatsen bland Sveriges kommuner med 62,1 procent. Falköping hamnar tillsammans med Tidaholm på en delad elfteplats i landet med 57,1 procent.
– Vi ligger inte långt efter Skövde, konstaterar Emma Ottosson. Vi går under samma avtal, därför ligger många kommuner i Skaraborg så bra till. Att handla svenskt är ett val vi har gjort i samband med upphandlingen.
Gränsen snart nådd
Det finns mål i klimatstrategin för Falköpings kommun om hur mycket av livsmedlen som ska vara närproducerade och ekologiska. Däremot finns det inget uttalat mål i klimatstrategin om att maten ska vara svensk.
Gunvor Olsson, enhetschef Måltid Ranliden, ser dock vissa fördelar med att tala om svenska livsmedel i stället för närproducerade, eftersom det är lättare att mäta om det är svenskt.
– Det finns ingen tydlig definition på vad som räknas som närproducerat, säger Gunvor Olsson. Den gränsen sätter man själv. Om det är svenskt kan vi mäta på ett bättre sätt. Att vi fokuserar på just på det svenska beror dock på att vi vill stödja närproducerat. Vi har många fina råvaror i Falköpingstrakten. Den på senare år uppkomna diskussionen kring inhemskt producerad mat utifrån krisberedskap stärker ytterligare vikten av att vi väljer svenska råvaror.
Det finns dock en övre gräns för hur stor andel svenska livsmedel kommunen kan köpa in, menar Gunvor Olsson. Kött, mejerivaror, potatis, grönsaker och rotfrukter som köps in är redan svenskt, och det är de stora inköpsposterna. Men Måltidsavdelningens strävan är hela tiden att titta över ursprungsland för de råvaror de köper in.
Bekräftelse på kockarnas arbete
Emma Ottosson ser Falköpings elfteplats som en bekräftelse på kockarnas arbete.
– Den bekräftelse kockarna får genom topplaceringen gör det lättare att fortsätta det viktiga arbete vi gör. Vi vill utvecklas och bli ännu bättre utifrån de förutsättningar som finns. En del råvaror finns inte i Sverige, men det här blir en sporre att jobba vidare med det svenska och närproducerade.