Vänskapsbänkar för samtal om psykisk hälsa

Har du sett de gula bänkarna i Falköping? Vi kallar dem vänskapsbänkar. De är en plats där du kan slå dig ner och prata med andra. Här vill vi skapa utrymme för samtal mellan människor, samtal som kan göra att någon känner sig lite mindre ensam.

En av vänskapsbänkarna med projektledare Emelie Westerling och Malin Dittmer.

En av vänskapsbänkarna tillfälligt placerad på Rantens torg med projektledare Emelie Westerling och Malin Dittmer. Bänkens mer permanenta placering kommer att vara på Järnvägstorget utanför Ica längs med gångstråket och planteringarna.

Psykisk ohälsa kan drabba oss alla. Varje år tar ungefär 1 500 personer sitt liv i Sverige, och bland unga mellan 15 och 24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Med våra gula bänkar vill vi uppmuntra till samtal om psykisk ohälsa. Att våga fråga hur någon mår, eller att själv våga berätta om sina känslor, kan göra stor skillnad – det kan till och med rädda liv.

Mod att fråga – mod att svara

Det första steget till att må bättre är mod. Mod att våga säga: ”Hej, hur mår du?”. Mod att våga svara: ”Det är jobbigt, jag orkar inte mer”. Mod att lyssna när någon delar med sig. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, men vi kan också alla hjälpa varandra.

Vänskapsbänkarna i Falköping är öppna för alla. De uppmuntrar till att starta samtal, till att ställa frågan ”Hur mår du?”. Kanske sätter sig någon bredvid dig och börjar prata. Eller så är det du som tar mod till dig och inleder ett samtal med någon som väntat länge på just de orden. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Vänskapsbänkarna – en global rörelse

Skylten som sitter på vänskapsbänkarna förklarar syftet med bänkarna och länkar till den här sidan med en QR-kod.

Skylten som sitter på vänskapsbänkarna förklarar syftet med bänkarna och länkar till den här sidan.

Vänskapsbänkarna introducerades 2006 i Zimbabwe. Sedan dess har de dykt upp i flera länder, bland annat Kanada, och även i svenska städer som Helsingborg, Malmö, Strängnäs och Vadstena. Under 2024 kom de även till Falköping.

En del av Falköpings arbete för psykisk hälsa

I Falköpings kommun är vänskapsbänkarna en del av vårt arbete för att främja psykisk hälsa. Bänkarna är inte bara en plats för samtal, utan också en symbol för vårt mänskliga behov av att ha sociala kontakter.

Vad kan hända när du sätter dig på en vänskapsbänk?

  • Du kan må bättre av att både prata och lyssna.
  • Du kan få nya perspektiv på livet.
  • Du kan till och med få en ny vän.

Här kan du få stöd

Psykakuten

Vid akuta situationer eller rådgvning om akut situation.
Telefon: 0500-43 10 00

Psykiatrimottagning Skövde

Om du är i behov av specialistpsykiatrisk vård som inte är akut.
Telefon: 0500-47 29 29

Kvinnohuset Tranan

För dig som är utsatt eller riskerar att utsättas för våld i nära relation. Personalen på Kvinnohuset Tranan stöttar och hjälper dig, dina barn och andra anhöriga.
Telefon: 0500-41 86 68

Anhörigsamordnare och anhörigstöd

Är du barn eller vuxen och anhörig till någon som har behov av ditt stöd, för att vardagen ska fungera? Personen som behöver ditt stöd kan ha drabbats av psykisk ohälsa, missbruk eller annat beroende, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, sjukdom eller ålder. Det kan vara hjälp till en make/maka, ett syskon, en granne, arbetskamrat eller en god vän. Du avgör själv om du anser dig vara anhörig.

Telefon anhörigsamordnare: 0727-02 96 28
Telefon anhörigstöd: 0702-24 95 21

Hjälpte informationen på sidan dig?