Ett socialt hållbart Falköping utgår från alla människors lika värde och mänskliga rättigheter. Det handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där alla medborgare ska känna delaktighet, ha inflytande i samhället och ha resurser att styra över ekonomi, arbete, bostad, utbildning, kultur, rekreation, hälsa, trygghet och sociala nätverk.
Mångfald i befolkningen skapar en god samhällsutveckling och ett Falköping som växer. Social tillit och delaktighet är förutsättningen för en levande demokrati. Demokrati är grunden för vår kommunala verksamhet. En stark demokrati bygger på engagerade och samhällsaktiva medborgare som själva bidrar till samhällsbygget och det är en förutsättning för en långsiktig hållbar utveckling.
Social hållbarhet prioriteras högt i Falköping och uppmärksammas politiskt genom kommunstyrelsens utskott för social hållbarhet. Alla verksamheter ska bidra till att skapa förutsättningar för ett socialt hållbart Falköping som är ett av de fyra övergripande målen i kommunens flerårsplan.
Uppväxtvillkor, samverkan, delaktighet och trygghet är ledord i arbetet med social hållbarhet. Kommunen ska prioritera förebyggande och tidiga insatser för att stärka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer. Kommunens verksamheter ska samarbeta med varandra och med externa parter för att skapa goda och trygga uppväxtvillkor för barn och unga, samt goda livsvillkor för kommuninvånarna genom hela livet.
Kommuninvånarnas inträde på arbetsmarknaden är avgörande för en hållbar arbetsmarknad och ett socialt hållbart samhälle. Kommunen ska verka för att skapa goda förutsättningar för en långsiktig och gynnsam verksamhet för utbildning och etablering på arbetsmarknaden. Kommunen ska skapa förutsättningar för en meningsfull sysselsättning och fritid för sina invånare.