16 oktober 2023
Stadskärnan

Stora torget kommer att prydas med lökar, marktäckare, perenner, lövträd och ett och annat barrträd

Med ombyggnationen av Stora torget blir det mer grönska och nya trädplanteringar. Kommunens stadsträdgårdsmästare, Marianne Magnusson berättar mer om de nya planteringarna i stadskärnan.

Träd, planteringar och buskar på Stora torget

- Träden som tidigare har stått på Stora torget hade inga bra förutsättningar för att utvecklas längre säger Marianne Magnusson. Flera av träden hade svampangrepp och några av träden som tidigare stod utmed den västra sidan togs ned för några år sedan av säkerhetsskäl, de var rötangripna.

Fokus på framtiden är därför att skapa bättre förutsättningar för träden att utvecklas och växa. Lösningen heter bra växtbäddar. En bra växtbädd ger träden tillräckligt stor yta att växa i, med god och luftig jord som är anpassad för den specifika växten. Ett medelstort träd behöver ungefär 15 kubikmeter växtjord för att utvecklas på bästa sätt. När vi nu gör om Stora torget är växtbäddar en viktig del av arbetet.

- Rötterna önskar en porös jord med många små hålrum, berättar Marianne. Trädens rötter behöver andas in syre och andas ut koldioxid samt ta upp vatten och näring, allt detta sker i hålrummen mellan jordpartiklarna. Ett vanligt problem i offentlig miljö är att växtbädden är för liten eller att marken är för kompakt. Oftast omgärdas träden av asfalt eller stenplattor som stoppar regn, näring och luft att komma ner till rötterna och gör det svårt att vädra bort koldioxid. Stora torget kommer att vara belagt med smågatsten och stenhällar. För trädens skull kommer vi arbeta med luftbrunnar som för ner syre i växtbädden till rötterna.

Lilla Mösseberg på torgets östra sida får nya träd, planteringar och perenner

Vad kommer det bli för nya växter och träd på Stora torget framöver?

Redan nu kan du få en glimt av hur Stora torget kommer att se ut. Entréplats Östertull vid Hästbacken, ger dig en fingervisning om hur plantering och grönska kommer att se ut på Stora torget framöver.

- Det blir flera sorters blommande lövträd och buskar samt ett och annat barrträd säger Marianne. Blomsterlökar samsas med marktäckare, blommande perenner och prydnadsgräs. Många av trädens löv kommer ge flammande färger om höstarna. Arkitekterna har valt växter med omsorg och många arter gillas av pollinerare. Det kommer blomma över hela säsongen med en stor bredd av olika sorters blommor. Även lökarna kommer att blomma från tidiga våren till försommaren.

Runt Malta-Johanna kommer det placeras flexibla urnor med olika blomsterarrangemang. Här kommer vår- och sommarblommor att synas och framåt hösten får de ge plats åt köldtåliga perenner.

Torgets västra sida med träd, planteringar och perenner

Vad är viktigt att tänka på vid offentliga parker när du väljer träd och buskar?

Till skillnad från en trädgård där du kan ta hand om dina växter och blommor varje dag, så måste ett offentliga arrangemang vara lättskött. Till exempel väljer vi växter som är tåliga och anpassade för det ställe och växtbädd de ska växa i.

- På Stora torget är klimatet ganska varmt jämfört med andra platser i Falköping. Stenbeläggningen och husfasaderna värms upp av solen och byggnaderna skyddar området från kalla vindar. Därför har vi kunnat välja växter som klarar av ett torrare och varmare klimat, berättar Marianne.